Hemmaliv

Hemmaliv

Surdegar som gör en glad...

SurdegPosted by Beatrice Hallin Fri, August 21, 2009 21:07:11
Jag har sen en tid tillbaks börjat baka surdegsbröd och då framför allt sådan som är helt utan jäst och OJ vilket gott bröd och dessutom nyttigt!!!
Det jag bakat mest av den senaste tiden är "Utan krusiduller" av Martin på Pain de Martin !
Min surdegs-grund är en kombination av hans surdegs-grund och Simons surdegs-grund och den har hittills levt gott i min kyl i ca. 5 veckor!!!

I morse satte jag igång med ett nytt bak av Martins Utan krusiduller-bröd och jag tänkte låta er följa med den här gången.

Så här glad ser min suris ut när jag tar ut den ur kylen! Bubblig och fin till och med efter en vecka i kylskåp!


Jag häller upp 100 g i en stooor skål och matar resten av surisen med 1 del rågmjöl och 2 delar vatten (i gram då) och sätter in i kylen igen efter omrörning...
Sen tar jag skålen och häller i rågmjöl och vatten och täcker med plastfolie och låter stå framme hela dagen. (lite suddig bild men så är det)


Efter jag lagt Hanna på kvällen är det dags för surdegen att få sig en omgång. Jag häller ner surdegen i assistents-bunken och fyller på med mera vatten, vetemjöl och rågmjöl och salt. Jag har i lite mera salt än Martin för jag gillar sältan. Sen kör jag assistenten i ca. 8 minuter och häller tillbaks degen i den stooora bunken...


Nu plastar jag in den igen och ställer för jäsning över natten. Många rekommenderar jäsning i överskåp ovanför kyl i ca. 22 grader men jag har inget sådant och därför får min stå i köket helt enkelt på en bänk och där sjunker temperaturen från ca. 22 grader på kvällen till ca. 15 grader på morgonen och då är min surdeg mer än dubbelt så stor så jag undrar jag om det verkligen behövs några överskåp? ;-)

Nå, nu lämnar jag er tills imorgon då utbaket ska ske. Surdegsbakning, utan jäst särskilt, är en ganska lång process men den är ju sååå laid-back och man behöver inte passa upp på nån deg utan den sköter sig själv...
Så, tills imorgon, god natt och sov så gott så bakar vi imorgon!!! :-)

Bea


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Stina-Hemma på Landet Sat, August 22, 2009 14:08:41

Ja, du gumman. Det ska bli kul kan jag tänka när du får en liten en snart och lilla gumman blir storasyster.:-) Kramis