Hemmaliv

Hemmaliv

Nytt bröd med bättre resultat...

SurdegPosted by Beatrice Hallin Sun, August 30, 2009 09:51:18
Nu har jag gjort nytt bröd, allt precis likadant som förra brödet fast med det här resultatet....


Något bättre resultat än de platta åbäken jag tog ur ugnen förra gången!!!


Igår vart det en sväng på stan, lämnade maken och dottern på badhuset (inte en chans att jag betalar 100 spänn för att titta på när folk badar) och for och köpte kläder till dottern och mat för veckan som kommer. Hanna växer så det knakar, hon är nästan för lång för stl. 110 upptäckte jag idag när hon provade sina nya större kläder!!! Jisses....

Idag blir det Älghelga-marknad i Svenstavik och sen ska jag slappa... Maken väckte mig sex imorse med orden " Tar du henne, jag klarar det inte"... I sömnen... Och höggravid som man är så kan man inte somna om... Tack för det älskling!!!
Så i eftermiddag är det jag som sover två timmar....

Tjing!
Bea

Sura surdegar...

SurdegPosted by Beatrice Hallin Sun, August 23, 2009 09:28:24
Jaha... Så hade surdegen jäst i går morse och var ända upp till kanten på skålen. Måste kanske jäsa den svalare så den jäser långsammare? Nån som vet? I a f så var det 18 grader på morgonen i köket...Jag bakade ut den som vanligt genom att hälla upp den på bakbordet och dela den i två och sen vika ihop den till limpform. Ingen knådning. Sen lät jag den jäsa en timme.

Sen kom KATASTROFEN!!! När jag skulle skjutsa in dem i ugnen på den varma plåten (måste skaffa mig en baksten) så SNUBBLADE jag, höggravid och klumpig som en elefant som man är, och bröden hamnade som platta tillknycklade kladdar på plåten och jag var så arg så jag nästan grät! I vilket fall lät jag de bakas som vanligt och maken sa tröstande när han kom hem att de smakar säkert lika bra som vanligt och han tyckte de funkade utmärkt som jobbe-mackor nu sista veckan han jobbar... men i vilket fall så måste jag sätta ny deg idag, för bröd måste vi ju ha!

Bea

Surdegar som gör en glad...

SurdegPosted by Beatrice Hallin Fri, August 21, 2009 21:07:11
Jag har sen en tid tillbaks börjat baka surdegsbröd och då framför allt sådan som är helt utan jäst och OJ vilket gott bröd och dessutom nyttigt!!!
Det jag bakat mest av den senaste tiden är "Utan krusiduller" av Martin på Pain de Martin !
Min surdegs-grund är en kombination av hans surdegs-grund och Simons surdegs-grund och den har hittills levt gott i min kyl i ca. 5 veckor!!!

I morse satte jag igång med ett nytt bak av Martins Utan krusiduller-bröd och jag tänkte låta er följa med den här gången.

Så här glad ser min suris ut när jag tar ut den ur kylen! Bubblig och fin till och med efter en vecka i kylskåp!


Jag häller upp 100 g i en stooor skål och matar resten av surisen med 1 del rågmjöl och 2 delar vatten (i gram då) och sätter in i kylen igen efter omrörning...
Sen tar jag skålen och häller i rågmjöl och vatten och täcker med plastfolie och låter stå framme hela dagen. (lite suddig bild men så är det)


Efter jag lagt Hanna på kvällen är det dags för surdegen att få sig en omgång. Jag häller ner surdegen i assistents-bunken och fyller på med mera vatten, vetemjöl och rågmjöl och salt. Jag har i lite mera salt än Martin för jag gillar sältan. Sen kör jag assistenten i ca. 8 minuter och häller tillbaks degen i den stooora bunken...


Nu plastar jag in den igen och ställer för jäsning över natten. Många rekommenderar jäsning i överskåp ovanför kyl i ca. 22 grader men jag har inget sådant och därför får min stå i köket helt enkelt på en bänk och där sjunker temperaturen från ca. 22 grader på kvällen till ca. 15 grader på morgonen och då är min surdeg mer än dubbelt så stor så jag undrar jag om det verkligen behövs några överskåp? ;-)

Nå, nu lämnar jag er tills imorgon då utbaket ska ske. Surdegsbakning, utan jäst särskilt, är en ganska lång process men den är ju sååå laid-back och man behöver inte passa upp på nån deg utan den sköter sig själv...
Så, tills imorgon, god natt och sov så gott så bakar vi imorgon!!! :-)

Bea